gyakori kérdések

Mi történik a látásvizsgálat során?

A látásvizsgálat egy kb. 20-30 perces vizsgálat, melynek során néhány személyes és néhány egészségügyi kérdés után, optometrista kollégánk először computerrel megnézi mindkét szemét. Önnek nem kell mást tenni, csak előre belenéznie a gépbe. Ezzel egy objektív adatot kapunk az Ön látásáról. Ezután következik a szubjektív vizsgálat, melynek során ábrák olvasásával megállapítjuk a szükséges távoli korrekció mértékét. Ezt követően felmérjük az Ön igényeit és meghatározzuk az olvasáshoz és munkához szükséges szemüveg dioptriáját. Amennyiben a vizsgálat során valamilyen betegség gyanúja merül fel, erről tájékoztatjuk, és szakorvoshoz irányítjuk. Hiszünk benne, hogy az objektív és a szubjektív vizsgálat adja a legtökéletesebb eredményt!

Azonnal kell szemüveget válasszak?

A látásvizsgálat után lehetősége van arra, hogy szemüvegét azonnal megrendelje. Ebben az esetben a látásvizsgálat díjtalan. Ha mégsem szeretne a látásvizsgálat után szemüveget rendelni, akkor ki kell fizetnie a látásvizsgálat díját – 5.000 Ft-ot – , ám lehetőséget biztosítunk arra, hogyha 1 hónapon belül mégis megrendeli nálunk szemüvegét, akkor ezt az összeget levonjuk szemüvege árából.

Egy összegben kell kifizetnem a szemüvegem?

Nem. A szemüveg megrendelésekor előleget kell fizetnie, mely a szemüveg teljes árának 40-50%-a. Az elkészült szemüveg átvételekor kell a fennmaradó összeget rendezni.

Fizethetek egészségpénztári kártyával?

Igen. A szemüveg, a kontaktlencse és a kontaktlencse ápolófolyadék is vásárolható egészségpénztárra. Cégünk a legtöbb egészségpénztárral kapcsolatban áll.

Mennyi idő alatt készül el szemüvegem?

Ez több tényezőtől is függ.1-2 napot, de akár 1-2 hetet is igénybe vehet a szemüveg elkészítése. A pontos időtartamot a szemüveg megrendelésekor tudjuk meghatározni.

Szemműtétem lesz. Milyen napszemüveget válasszak?

Szemműtét után nagyon fontos, hogy a napsugárzás ne érje a szemet. Ezért kültéren folyamatosan napszemüveget ajánlott viselni. A napszemüveg legyen ívelt, hogy oldalról se tudjon besütni a nap, legyen 100%-ban UV szűrős és ajánlott még a polarizált lencse, mely a csillogást, tükröződést csökkenti.

Mire vonatkozik a gyártási (felületkezelési) garancia?

Különböző felületkezelések esetén a gyártó meghatározott időtartamú garanciát vállal arra, hogyha rendeltetésszerű használat mellett a felületkezelés minőségileg kifogásolhatóvá válik, akkor kicseréli a lencsét az eredetivel megegyező lencsére. A garanciális időtartam a különböző lencsék esetén: 3 év: – Hi-Vision Meiryo – Hi-Vision Longlife – HVLL Blue Controll – HVLL UV Controll – 2 év: – Super Hi-Vision Ez a garancia csak a gyártásból eredő hibákra vonatkozik, a lencsén érezhető, külső, mechanikus sérülésekre a gyártó nem vállal garanciát.

Miért hasznos a tükröződéscsökkentő réteg?

A tükröződéscsökkentő rétegnek több fontos feladata is van. Legfontosabb, hogy megszabadítja Önt a kellemetlen tükröződésektől, nyugodt látást biztosít, ezáltal megelőzi a szemfáradság és szemirritáció kialakulását. Hiányában nem a tekintetünk marad meg másokban, hanem a lencsén visszacsillanó zavaró tükröződések.

Tényleg karcálló a szemüvegem?

Bármennyire is óvja szemüvegét, az apró karcolások kialakulását nehéz elkerülnie. Ehhez nyújt segítséget a kemény, karcálló réteg, melyet a puha műanyagra több rétegben felvéve keményítik a lencse felületét. A maximális védelem eléréséhez keresse a  Hi-Vision Meiryo, Hoya Hi-Vision Longlife, HVLL Blue Conrtoll és HVLL UV Conrtoll rétegeit.

Nagyon sokat dolgozom számítógépen, estére nagyon elfárad, kiszárad a szemem. Milyen szemüveget kéne viselnem?

A mai modern világban egyre nagyobb szerepet töltenek be a digitális eszközök: laptop, okostelefon, tablet, TV. Az általuk kibocsájtott kék fény (high energy visible light) nagy mértékben okolható különöbző kellemetlen tünetek kialakulásáért, mint pl: fejfájás, szemszárazság, kettős látás. Bár a kék fény önmagában természetes jelenségnek számít – a napfény is tartalmaz kék fényt, illetve segít, hogy ébren maradjunk – túlzott mennyiségben mellékhatásokat okoz. A Hoya legújabb, forradalmi felületkezelése, a HVLL Blue Controll, jelentősen csökkenti a szemünkbe jutó kék fény mennyiségét, és így megelőzi a kellemetlen tünetek kialakulását, ezért ajánlott szemüvegét ilyen réteggel elkészíteni.

Szemüveges vagyok, sajnos nem hordhatok napszemüveget, pedig nagyon zavar a napfény. Létezik valamilyen megoldás?

Természetesen. Több lehetőség közül is választhat. Az egyik a dioptriás napszemüveglencse, mely 100%-ban UV szűrős színezett lencsét jelent, az Önnek megfelelő dioptriában legyártva. Több szín közül is választhat, alapszínek a barna, szürke, zöld. A lencse lehet egyszínű vagy átmenetes, tükrös, de akár polarizált is. A másik lehetőség a fényresötétedő lencse. Ez a lencse beltéren átlátszó, kültéren az UV hatására pedig fokozatosan besötétedik. 3 alapszín közül választhat: szürke, barna vagy zöld. Használhat még mágneses előtétet. Ebben az esetben a napszemüveg előtét az optikai lencsékbe diszkréten befúrt mágnessel illeszkedik az optikai kerethez. Mindegyik CHEMISTRIE előtét polarizált, és 100%-ban szűri az UV-t.

Esti vezetésnél nagyon zavar a szembejövő autó reflektora, a szürkület, az eső. Van erre megoldás?

Elsődleges, hogy szemüvegén legyen tükröződéscsökkentő réteg. Ha ez nem elég, akkor Önnek a Hoya legújabb, kifejezetten autóvezetéshez kifejlesztett lencséjére, az ENROUTE-ra van szüksége. Ez a lencse egy ragyogáscsökkentő szűrővel van ellátva, amely megszűri a kék fényt, valamint nagymértékben csökkenti a műszerfal, a köztéri világítás és a szembejövő járművek fényforrásainak zavaró ragyogását és fényszórását. Ezenkívül kontrasztosabb látást és jobb fényérzékelést tesz lehetővé.

Nagyon magas dioptriájú szemüvegem van, de már nem szeretnék ’szódásüveg’ lencsét. Milyen lehetőségem van a lencse vékonyítására?

A legjobb eredményt az aszférikus felületkialakítású lencsékkel lehet elérni. A hagyományos lencsék domborúak, az aszférikus lencse sokkal laposabb, ezáltal kevésbé lóg ki a keretből. Másik előnye, hogy csak minimálisan nagyítja, vagy kicsinyíti a szemet, és az új kialakításnak köszönhetően szélesebb látómezőt biztosít. Illetve választhatja az iDentity V+ személyre szabott egyfókuszú lencsét, mely a legszélesebb torzítás nélküli látómezőt biztosítja.

Mostanában gyakrabban megfájdul a fejem, lehet ez a szememtől?

Fejfájást sok minden okozhat. Egy látásvizsgálattal könnyen kiszűrhető, hogy van-e szemészeti háttere panaszának. Egy helyes korrekcióval elkészített szemüveg gyakran jelent megoldást.

Mit jelent, hogy progresszív vagy multifokális szemüveg? Van különbség?

Nincs. Mindkét elnevezést használjuk. Ezek a lencsék az egyfókuszú lencsékkel szemben nem csak egy irányba (távolra vagy közelre) jelentenek megoldást, hanem egy szemüveggel minden távolságra éles látást biztosítanak. Nincs szüksége két, esetleg három szemüveg cserélgetésére. Ezt úgy érik el, hogy a távoli dioptriától indulva, fokozatosan emelve az értéket jutunk el az olvasó értékhez, így a lencse minden kitekintési pontjában éles látást biztosít.

Félek, hogy nem tudom megszokni a multifokális lencsét.

Ettől nem kell tartania. Az emberek nagy része gond nélkül megszokja. Ha mégis gondja akadna a megszokással kapcsolatban, először is azonnal keresse fel az üzletet. Elképzelhető, hogy csak egy kis állításra van szüksége, melyet a látszerész azonnal el tud végezni. A multifokláis lencsékre a gyártók megszokási garanciát vállalnak. Ezen belül, ha 6 hónap alatt nem tudja megszokni multifokális lencséjét az alábbi lehetőségek közül választhat: – Magasabb kategóriájú progresszív (multifokális) lencsére való váltás a két kategória árkülönbözetének megfizetése mellett, vagy – Progresszív lencséjét egy pár távoli és egy pár közeli egyfókuszú lencsére vagy egy pár bifokális lencsére cserélik.

Hogyan tisztítsam a szemüvegem?

Szemüvege lencséinek tisztításakor használjon puha, tiszta,( mikroszálas) törlőkendőt. Ne használjon olyan törlőkendőt, amelynek mosáskor öblítőt használtak, mert az foltot hagyhat a lencsén. Kerülje a papírtörlőt, a papírzsebkendőt, mert azok farostokat tartalmaznak, amelyek karcolhatják a lencséit. Erősebb szennyeződés esetén – por, zsírfoltok – először öblítse le langyos vízzel a lencséket, majd használhat PH semleges tisztítófolyadékot vagy speciális szemüvegtisztító folyadékot. Évente egyszer érdemes ultrahangos tisztítást végeztetni. Az ultrahang rezgései még a legmakacsabb szennyeződéseket is eltávolítják a lencsékről, illetve a keretet is újjá varázsolják, eltüntetve a kis résekben összegyűlt szennyeződéseket (pl. orrtámasznál összegyűlő kosz)