Multifokális lencsék a HOYA kínálatában

[vc_row][vc_column width=”1/6″][vc_single_image image=”5119″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_single_image image=”5091″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_single_image image=”5086″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_single_image image=”5084″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_single_image image=”5087″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]A multifokális lencse egy olyan lencse, amelyben a távoli dioptriából kiindulva a lencsén lefelé haladva fokozatosan jutunk el az olvasó dioptriáig, ezáltal éles látást biztosítva minden távolságra. Ez a dioptria átmenet egy úgynevezett „csatornában” kerül kialakításra, ezért a csatornán kívül (a periférián) nem látunk élesen, széli torzítás tapasztalható. Minél magasabb kategóriájú multifokális lencsét választunk, annál szélesebb a lencse csatornája és annál kisebb lesz a széli torzítás.

Egy multifokális lencsét 4 területre oszhatunk fel:

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

Távoli rész:

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Amikor egyenesen előre a lencse felső részén tekintünk ki, a szemüveg éleslátást biztosít távolra, például autóvezetéskor, TV nézéskor…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

Közép távoli rész:

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Vagy más néven progresszív csatorna a lencse középső részén helyezkedik el, itt található a fokozatos dioptriaátmenet, ahogy a távoli korrekciótól eljutunk az olvasó korrekcióig. Ezzel a résszel nézünk a középtávolságokra, mint például az autó műszerfala vagy a számítógép monitorja. Ez a lencse legkeskenyebb része. Ennek a szélessége változhat, annak függvényében, hogy milyen multifokális lencsét választ.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

Közeli rész:

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Ez a terület a lencse alsó része, itt a legnagyobb a dioptria érték. Ez biztosítja az éleslátást közelre, olvasás közben.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

Perifériás területek:

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]A perifériás zónák a multifokális lencse szélein található homályos területek. Minél magasabb kategóriájú multifokális lencsét választunk, annál kisebb ez a rész, annál kevésbé érzékelhető a széli torzítás. A prémium lencsék esetén pedig ez szinte elhanyagolható mértékű.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Gyakorlati tanácsok a multifokális lencse használatához

Minden alkalommal, amikor új szemüveget vásárol, számítania kell arra, hogy kell egy kis idő, ameddig megszokja új szemüvegét, mert az emberi agynak szüksége van egy kis időre, hogy hozzászokjon az új lencsékhez. Különösen igaz ez, multifokális szemüveg esetén. Ekkor nemcsak az új dioptria értékekhez kell hozzászokni agyának, hanem a lencse kialakításából adódóan azt is meg kell tanulnia, hogy mikor-hol kell nézzen, ahhoz, hogy élesen, tisztán lásson. Ez a folyamat egyénenként eltérő: egy-két naptól akár több hétig is eltarthat.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Szeretnénk néhány hasznos tanáccsal segíteni, hogy ez az időszak minél rövidebb legyen:

  • Amikor távolra néz, mindig egyenesen előre, a lencse felső részén nézzen és ne csupán a szemét, a fejét is fordítsa abba az irányba, amerre néz.
  • Lépcsőzésnél szintén a távoli zónán kell kitekinteni, ezért mindig nézzen lefele és a fejét is hajtsa le, amikor lelép egy-egy lépcsőfokot.
  • Autóvezetésnél a távoli és a közép távoli zónákat használjuk felváltva. A műszerfalra nézéskor hajtsa egy kicsit le a fejét és a lencse közepén, a  közép távoli részén nézzen keresztül. A tükrök használatánál fordítsa egy kicsit a fejét a tükör irányába és a lencse felső részén, a távoli zónán nézzen. Tolatáskor forduljon a tolatás irányába és szintén a lencse felső részén, a távoli zónán nézzen.
  • A közép távoli zóna kb. 0,5 – 1,5 méter távolságra nyújt éles képet, tehát ezt a zónát használjuk pl a számítógép monitorjához vagy a konyhában főzés közben. Valószínűleg egy kicsit le kell hajtania vagy fel kell emelnie a fejét, hogy megtalálja a legélesebb fókuszpontot.
  • A multifokális lencséket általános, mindennapi használtra ajánljuk, ezért ha munkája során ezt a közép távoli részt túl keskenynek találja, akkor ideális megoldást jelentenek Önnek a beltéri munkaszemüvegek, melyeket úgy terveztek meg, hogy megkönnyítsék a közeli és közép távoli tárgyak közötti képváltást. A beltéri lencsék közép távoli része lényegesen szélesebb.
  • Olvasáshoz tartsa a könyvet vagy telefonját, IPad-jét kényelmes 35-40 cm távolságra és a lencse alsó részén nézzen. Keskeny csatornás multifokális lencse esetén előfordulhat, hogy olvasáskor fejét is mozgatni kell jobbra és balra, hogy a sorok mindvégig élesek, tiszták legyenek.
  • Amennyiben valami közeli, de szemmagasság fölötti tárgyra szeretne nézni, figyeljen arra, hogy elég magasra emelje állát, hiszen ehhez a lencse középső vagy alsó részét kell használja, azaz a közép távoli vagy közeli részt.